Rit met klassieke Jaguars E-type 60 Collection naar Genève

Een groep exclusieve Jaguars E-type 60 Collection, speciaal vervaardigd ter ere van de introductie van de auto zestig jaar geleden, zijn van Coventry in Engeland naar Genève in Zwitserland gereden. Het was een soort bedevaart, ter herinnering aan het werelddebuut van de Jaguar E-type op de Autosalon van Genève in 1961 en de rit die Bob Berry en Norman Dewis van Jaguar met de E-type Coupé en Roadster maakten naar die autoshow.

In de aanloop naar de Autosalon van 1961 reed Jaguar’s toenmalige PR-manager Bob Berry in een Jaguar E-type Coupé – in de kleur Opalescent Gunmetal Grey en met het kenteken 9600 HP – ‘volgas’ naar Genève. Daar maakte de auto zijn werelddebuut, trok de aandacht van de gehele auto-industrie en won de harten van het publiek. Omdat de vraag naar proefritten in de auto direct enorm was, kreeg Norman Dewis, Jaguar’s Test and Development Engineer, de opdracht om direct ook naar Genève te komen in de British Racing Green E-type Roadster met het kenteken 77 RW. Hij reed door de nacht naar de autoshow, waar de auto direct werd ingezet voor proefritten. Met succes, want Jaguar noteerde meer dan vijfhonderd bestellingen.

Ter ere van die rit nodigde Jaguar Classic de eigenaren van de exclusieve E-type 60 Collection-modellen en hun gasten uit voor een bijzondere bedevaart naar Genève met hun bijzondere auto’s. Tijdens de rit maakten zij hun eigen herinneringen en genoten zij van adembenemende landschappen, avontuurlijke wegen en Alpenpassen, luxueuze overnachtingen en heerlijke maaltijden, op een route die was geïnspireerd door de route die Berry en Dewis in 1961 op voor die tijd uitzonderlijk hoge snelheden hadden gereden.
Emma Styles, Head of Commercial, Jaguar Classic: “Bob Berry and Norman Dewis’ epic journey to Geneva has gone down in automotive history and we thought it only right that the owners of the E-type 60 Collection were given the chance to build their own memories. Driving in a limited-edition E-type creates memories. Our bespoke pilgrimage to Switzerland allowed customers to enhance their E-type experience with unique visits, unforgettable roads, luxury gifting and the chance to make their own history.”

Exclusieve partners van Jaguar Classic hielpen mee om van de reis een werkelijk unieke belevenis te maken. Kleermaker Richard George had een speciale ET60-mascottebeer en mondmaskers gemaakt van restanten van de stoffen en het leder dat is gebruikt voor het interieur van alle Jaguars E-type 60 Collection. Bennet Winch verzorgde de exclusieve koffers en tassen voor de deelnemers. Fortnum & Mason gaf elke deelnemer aan het begin van de reis een luxueuze picknickmand met exclusieve etenswaren mee en Valmont gaf verzorgende huidproducten. Andere cadeaus voor de deelnemers waren de unieke, in leder verpakte geuren van Charabanc die het interieur van de E-types aangenaam fris houden, terwijl Tods perfecte autoschoenen leverde die lange afstanden ook voor de voeten van de bestuurder aangenaam comfortabel en stijlvol maken.

Jaguar Classic had gezorgd voor een playlist van nummers die het autorijden op elk deel van de route nóg aangenamer maakten. Het waren hits uit de top 10 van de Britse en Amerikaanse hitlijsten van de week van 15 maart 1961, toen Berry en Dewis de oorspronkelijke reis maakten.

De route

Natuurlijk was er tijdens de E-type 60 Collection-trip minder haast dan tijdens de rit van Norman Dewis, die ’s nachts in slechts elf uur tijd naar Genève was geracet. Na de eerste dag van de reis genoten de deelnemers van een overnachting op een landgoed in Berkshire, waar de legendarische coureur Sir Stirling Moss opgroeide. Moss nam voor het eerst in 1950 met een Jaguar deel aan een race, waarna William Lyons hem vroeg om de ‘kopman’ van het team van Jaguar te worden. Moss was zeer succesvol voor Jaguar in de autosport, maar vertrok eind 1954.

De tweede dag van de E-type 60 Collection-reis was het echte begin van de bedevaart. In een luchtvaartmuseum in Kent had Fortnum & Mason een perfecte lunch verzorgd, te midden van historische Spitfire-gevechtsvliegtuigen, zodat de deelnemers goed gevoed op reis konden naar de Kanaaltunnel en Frankrijk. In het noordwesten van Frankrijk werden ze ontvangen op Chateau Montreuil, waar sinds de bouw in de jaren dertig van de vorige eeuw talrijke hooggeplaatste gasten zijn ontvangen, zoals Sir Roger Moore, de Britse koninklijke familie en Whitney Houston.

Dag drie voerde naar Epernay in de Champagne, waar zowel een exclusieve rondleiding met lunch in een champagnehuis op het programma stond als de volgende overnachting. Dat was in een 17e-eeuws kasteel dat recentelijk is gerestaureerd en ingericht als luxueus hotel.

Op de vierde dag stond de langste rit op de agenda, ruim 480 kilometer naar Andermatt in Zwitserland. In hun hotel konden de deelnemers genieten van aperitief en diner, en toasten op de inmiddels legendarische Norman Dewis. Hij had immers de hele rit gereden met slechts een boterham met kaas als brandstof voor de inwendige mens.

De vijfde en laatste dag van de E-type 60 Collection-reis bood geweldige vergezichten en prachtige wegen op de route van bijna 340 kilometer naar Genève. Zoals de Gotthardpas, met 37 bochten waarvan 24 hairpins. De deelnemers genoten vervolgens van een Zwitserse berglunch voordat ze aan de roemruchte heuvelklim van Ollon-Villars begonnen. Hier demonstreerde Bob Berry 61 jaar geleden de originele E-type aan de pers.

Uiteindelijk kwamen de deelnemers aan bij hun hotel in Genève, waar ze werden onthaald op onder meer champagne.

Klanten kunnen contact opnemen met Jaguar Classic via www.jaguar.com/classic, telefonisch via +44 (0) 2476 566 600 of per e-mail via sales@classic-jaguarlandrover.com. Volg voor het nieuws van Jaguar Classic, onder meer over de nieuwe C-type Continuation, het officiële Instagram-account @Jaguar.Classic.